TORNACIPŐ TORTA
KREATÍV | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 5 tojás
  • 30 dkg + 20 dkg porcukor
  • 10 ek. víz
  • 20 dkg + 3 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg + 5 dkg darált dió
  • 15 dkg ráma
  • rumaroma
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg tortabevonó csokoládé, hozzá 2 dkg ráma
  • fondant
  • ALL IN -30% MINDENRETészta: 5 tojássárgáját kikeverünk 30 dkg porcukorral és 5 ek. vízzel, majd újabb 5 ek. vízzel. Majd hozzáadunk 20 dkg lisztet és 1 cs. sütőport. A masszát kétfelé osztjuk és egyik feléhez hozzákeverünk 10 dkg darált diót. Egy normál méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tepsi aljára öntjük a diós keveréket majd erre öntjük a piskótás masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tészta kihűlése után kivágjuk a tornacipő formát. Érdemes papírból sablont készíteni s ezt ráhelyezni a tésztára. A tésztát ezután tetszés szerint kettőbe vagy háromba vágjuk el, s töltsük meg a krémmel. De a krémből egy keveset hagyjunk meg, hogy a tortát kívülről is bekenhessük a fondant alá.

    Krém: 2,5 dl tejet főzzünk sűrűre 3 ek. liszttel, majd hűtsük ki. 20 dkg porcukrot keverjünk ki 15 dkg rámával. Ezután keverjünk hozzá 5 dkg darált diót és ízesítsük egy kevés rumaromával. Ezt a diós krémet dolgozzuk el a besamellel.

    A tornacipőhöz a fondantból először szabjuk ki az oldalára valót, majd a cipő orrának valót, s egy kerek formát a csillag alá. A fondantnál pár csepp piros ételfestéket használtam a sötétebb rózsaszín eléréséhez, a sodort részhez pedig egy-két csepp zöld ételfestéket használtam. A csillagot olvasztott csokoládéból készítettem,amit csillag kiszúró formába öntöttem és hagytam megdermedni. A cipő talpát szintén olvasztott csokival kentem be. S a cipőn lévő 2 db oldaldíszítés szintén csokoládéból van.

    Csokoládé: A csokoládét és a rámát gőz fölött megolvasztjuk.

    A tornacipő cipőfűzőjét szintén fondantból készítettem, amit egy-két csepp zöld ételfestékkel színeztem meg.A cipőfűzőket ahová beillesztettem, fogpiszkálóval lyukat készítettem , a másik oldalán pedig odaragasztottam, ami úgy történik, hogy egy vékony ecsetet vízbe mártunk és bevizezzük azt a részt, ahová ragasztani kívánjuk a fondantot. A fondant elkészítését lásd a fondant címszó alatt.

    Remélem nem túl bonyolultan írtam le az elkészítését.
    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!