SONKÁS BURGONYA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg burgonya 15 dkg ráma+kevés a tepsi kikenéséhez 25 dkg sonka 5 tojás 1 doboz / 375 g /tejföl só bors zsemlemorzsa
Elkészítés: A sonkás burgonya, amikor készre sül, kis várakozás, hűlés után, gyönyörűen kockákra vágva kínálható. Az elkészítése nem bonyolult. Bárki könnyedén meg tudja főzni, illetve sütni ezt a remek fogást.
A burgonyát héjastól alaposan megmossuk és így héjában annyi vízben, hogy ellepje, főzzük meg puhára.
Egy kis kés beleszúrásával le tudjuk ellenőrizni a krumpli puhaságát.
Majd, ha puha a burgonya, szűrjük le a főzővizét és hűtsük langyosra.
Ezután pucoljuk le a krumplik héját és vágjuk karikákra.
A sonkát - lehet gépsonka vagy kötözött sonka is, vagy bármilyen más sonka típus is illik hozzá - vékonyan csíkozzuk vagy kockázzuk fel. Ki milyen formában szeretné felvágni.
A rámát, a tojássárgákat és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket, s a tejfölt egy tálba belerakjuk és mindet jól összekeverjük.
Hozzáadjuk a felkarikázott krumplit, a sonkát. Óvatosan összeforgatjuk az egészet.
Legvégül a tojásfehérjék felvert kemény habját adjuk hozzá, amihez előtte a tojások fehérjéit felvertünk habbá.
Egy tepsit vagy egy hőálló tálat vajazzunk ki és hintsünk meg egy kevés zsemlemorzsával.
Simítsuk bele a tejfölös, sonkás krumplit.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük szép rózsaszínűre.
Ez a fogás nemcsak köretként kínálható, hanem akár önálló ételként is szervírozhatjuk.
Úgy is nagyon finom.
Salátával vagy savanyúsággal, illetve valamilyen húsos étel köreteként kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!