VADDISZNÓ PÖRKÖLT
ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg vaddisznóhús
  • 1 cs. vadakhoz való pácfűszerkeverék, hozzá étolaj
  • só, bors
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. zsír
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: A vadhúsokból készített ételek különlegességnek számítanak, bár szerintem ma már bárki hozzájuthat, hiszen vannak kimondottan ilyen hús üzletek, ahol bármikor meg lehet vásárolni egy-egy vadhús fajtát. 
    S ma már az ára is elfogadható. A vaddisznóhúst már a főzés előtti este érdemes előkészíteni, mivel ha pácoljuk a vadhúst, sokkal omlósabb, puhább lesz a kész hús. 
    Első lépésként eltávolítjuk a húson lévő hártyákat, inakat, alaposan, több vízben megmossuk és kockákra vágjuk. A vadpác fűszerkeveréket az előírásnak megfelelően összekeverjük étolajjal- én csak 1/2 csomaggal használok fel- és egy lezárható tetejű edényben összekeverve a hússal, hűtőben pácolódni hagyjuk másnapig.
    Másnap a hagymát felkockázzuk és a zsíron üvegesre fonnyasztjuk. Meghintjük pirospaprikával és egy pici vizet öntünk alá, hogy ne égjen meg a paprika. A bepácolódott húst kiszedjük a pácléből, így ahogy van olajosan rádobjuk a hagymára, az nem baj, ha a pácfűszerből is kerül rá, de én egyben nem szoktam beleönteni. Inkább csak kiszedem a pácból és a felesleges, megmaradt pácot nem adom hozzá. Megforgatjuk, megkeverjük a húst, hogy kicsit megpiruljon, azaz kifehéredjen. A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk és a húshoz adjuk. Felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és egyet forralunk rajta. Amikor forrt egyet - kettőt,  hozzáöntjük a bort. Lefedve puhára, omlósra főzzük. Közben meg-megkevergetjük, ha szükséges pótolhatjuk a vizet.

    Burgonyakrokettel vagy petrezselymes burgonyával vagy csak sima főtt, tört burgonyával tálaljuk. Kínálhatunk mellé uborka salátát vagy valamilyen savanyúságot is. De aki szereti hozzá az áfonya lekvárt, azt is szervírozhatunk hozzá, mert az áfonya lekvár nagyon jól párosul a vadételekkel.

    A szarvas - vagy őzpörköltet ugyanígy készíthetjük el, mindkettő isteni finom.
    Azt viszont érdemes tudni, hogy a vadhúsnak kicsit más az íze, mint pl. a sertésnek vagy a marhahúsnak. De ha jól van fűszerezve - pácolásra vagy vad csak vadak fűszerkeverékre gondolok - s jó minőségű a bor is, amit a főzés során hozzáadunk, akkor szinte észrevehetetlen a különbség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!