TEPSIS KRUMPLI SONKÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1,5 kg burgonya
  • 6-8 szelet kötözött sonka
  • bors
  • ételízesítő
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • zsiradék a hőálló tál kikenéséhez
  • Elkészítés: Ezt a gyors főételt akkor készítettem, amikor húsvét után megmaradt egy kevés főtt, kötözött sonka. Ez egy sonka mentő étel is egyben, mert ha azt látjuk, hogy sokat főztünk és marad belőle, kár lenne kidobni, mivel összeállíthatunk belőle egy fincsi ebédet vagy vacsorát. De természetesen nemcsak akkor lehet ezt készíteni, hanem ha erre az ételre esik a választásunk. A kötözött sonkát abban az esetben nem feltétlenül kell megfőzni, hanem csak megsütjük a vékony szeleteket a krumplival együtt.
    Először a burgonyát pucoljuk meg, majd mossuk meg többszöri vízben és karikázzuk fel. Sós vízben főzzük készre, de vigyázva, hogy teljesen ne főljön szét. Szűrjük le a főzővizét és egy kiolajozott vagy vajjal kikent hőálló tálba vagy kisebb tepsibe igazgassuk bele. Bele is önthetjük akár, de igazítsuk el a krumpli karikákat, hogy ne legyenek egy rakáson. 
    Előbb csak a felét tegyük a sütőedénybe, mert azt sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg. Pucoljunk le a fokhagymákról a héját és 2-3 gerezd  felaprított fokhagymát dobjunk  a krumplik tetejére.
    Azután ráönthetjük a másik adag krumplit. 
    Ezt is ugyanúgy ízesítjük, mint az előző rétegnél. S újabb 2-3 gerezd felaprított fokhagyma kerüljön a krumplik tetejére.
    A burgonya tetejére ráhelyezzük a sonkaszeleteket, amiket igyekezzünk vékonyra felvágni és előmelegített sütőben  kb. 30 perc alatt készre sütünk.
    Itt már minden főtt állapotban került a sütőedénybe, így nem sok sütés kell az egytálételnek.
    Viszont ha nincs megfőzve a sonka és úgy kerül a burgonya tetejére, abban az esetben a krumplit se főzzük meg, hanem nyers formájában rakjuk bele a hőálló tálba, hogy a sonkával együtt puhuljon a burgonya.
    Az a sütési idő viszont már jóval több, legalább 1 óra. 
    S ott mindenképp ellenőrizni is kell a krumplik puhaságát.
    Salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!