KACSASÜLT LÁBASBAN SÜTVE KÁPOSZTÁS CVEKEDLIVEL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 pecsenye kacsa
  • kevés víz, kb 1,5 dl
  • 1 dl tej
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: Ezt a kacsasültet én mindig lábasban készítem  és nem tepsiben sütőben sütve, mert  így tanultam az anyukámtól, ő pedig az édesanyjától, azaz a nagyimtól. De bátran állítom, nagyon finom.
    Régebben mindig főtt, tört burgonyával tálaltam, amit a kacsából kisült zsírral locsoltam meg és úgy törtem össze. Ma is készítek hozzá ilyen köretet, de emellett a káposztás tészta is nagyon jól illik hozzá. Ugyanis tavaly voltunk egy Márton napi vacsorán, ahol természetesen libasült volt a vacsora káposztás cvekedlivel és tormával. Hát mit mondjak...isteni finom volt!
    Ekkor gondoltam azt, hogy kacsával sem rossz. Ki is próbáltam és a kis családom is el volt ragadtatva. Azóta már másodszor készítettem így ezt a remek főfogást.
    Való igaz, hogy nem pénztárca kímélő ez a főétel, de talán egy-egy jeles, ünnepi napon talán megengedjük magunknak.
    Akkor lássuk a kacsasült elkészítését.
    A pecsenye kacsát vagy aki úgy ismeri, hízott kacsát feldaraboljuk. Vagy talán a hentessel is fel tudjuk daraboltatni, bevallom ezt nem tudom, mert abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az anyukámtól kapom a hízott kacsát. 
    A kacsahájat pedig felkockázzuk. Egy nagyobb méretű lábasba előbb lerakjuk a hájat, majd rárakjuk a húsokat.
    Öntsünk alá egy kevéske vizet, 1-1,5 dl, hogy rögtön le ne égjen.
     Amikor már fölolvadt a háj, ellepi a zsír a húst, akkor sózzuk meg és jól keverjük meg. Én egy lapos teás kanálnyi mennyiséget adok hozzá, de mindenki ízlése szerint adagolja a sót.
     Amire teljesen felolvadt a háj, kb. 40 perc után, tegyünk a lábas alá egy gázra való, lyukacsos platnit, mert ez meggátolja a nagy lángot és nem kell tartanunk attól, hogy odakap a sült, s még további 40-45 perc sütésre van szükség. Ennek a további sütési időnek a felénél adjuk hozzá a tejet,ettől szép piros lesz a hús. 
    Majd pároljuk- süssük tovább még legalább ennyi ideig. ( 20 perc. ) Közben egy-kétszer keverjük meg. S egy késsel le is tudjuk ellenőrizni, hogy mennyire lett puha a kacsahús. A kész kacsasültnek nagyon omlósnak, puhának kell lennie. 
    Amikor már majdnem készen van, vegyük ki a májat és kicsit pirítsuk meg a húst, de arra vigyázzunk, hogy ne égjen oda. 
    Ha elkészült szedjük ki a husikat is és aki ropogósabbra szereti a kacsa töpörtyűt, az még pirítsa egy kicsit, de figyelve, mert gyorsan leéghet. 
    Öntsük le a kacsazsírt és azt hagyjuk teljesen megdermedni.
    Azután azt kenyérre kenve fogyaszthatjuk paradicsommal, paprikával vagy hagymával.

    A finom kacsasültet főtt, tört burgonyával tálaljuk, amit a kacsából kisült zsírjával locsoljunk meg és úgy törjük össze vagy káposztás cvekedlivel és tormával, savanyúsággal szervírozzunk. 
    Akár mindkettőt is készíthetjük egyszerre. Isteni finom!
    A káposztás cvekedli elkészítésének a leírását megtalálhatjátok a Káposztás tészta címszó alatt.

    Jó étvágyat hozzá!