LENCSEFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. lencse
  • 1-2 babérlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ecet
  • kb. 1 ek. zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • 1/2 -1 liter tej
  • őrölt pirospaprika

  • Elkészítés: Mielőtt elkezdenénk főzni a lencsét, előbb válogassuk át, hogy csak ép és tiszta lencse kerüljön főzésre. Mossuk meg, majd áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje. Legalább 1/2-1 órát áztassuk, hogy a szemek megdagadjanak, így gyorsabban fog majd megfőlni.
    Ezután szűrjük le a vizet és fazékba tegyük fel főlni a lencsét, annyi vízzel, hogy ellepje. Adjunk hozzá sót, babérlevelet, megtisztított fokhagymát. Miután puhára főtt a lencse, a lisztből és zsírból készítsünk rántást és levéve a tűzről tegyünk hozzá piros paprikát és öntsük fel tejjel. /A főzelékhez annyi tejet adjunk a besűrítéskor, amennyire szükség van, azt látjuk, ahogy sűrűsödik./
    Ezzel a rántással sűrítsük be a főzeléket. Ecettel ízesítsük. Attól függően, hogy hány %-os ecetet használunk, 10 vagy 20 %-osat, 1 ill. 2 ek.-nyit adjunk hozzá. Természetesen kóstoljuk meg.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!