GYÜMÖLCSÖS PISKÓTA
ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Piskótához: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 sütőpor
  • Piskóta tekercshez: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 3-4 ek. bármilyen ízesítésű lekvár
  • Krémhez: 20 dkg cukor
  • 20 dkg ráma
  • 5 dl tej
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 1 vaníliás cukor
  • Tetejére: 20-30 dkg idény gyümölcs, lehet vegyesen is
  • 1 tortazselé
  • Elkészítés: A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a cukorral, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport és a kakaót. Előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt tepsiben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük és ketté vágjuk.

    Közben elkészítjük a piskóta tekercset ugyanolyan módon, mint a sima piskótát, csak nem normál méretű tepsiben sütjük, hanem nagy méretű gáztepsiben. Ha kivettük a sütőből, még melegen feltekerjük. Sokan azt mondják, hogy konyharuha segítségével tekerik fel a tekercset, de én a konyharuhára teszek egy sütőpapírt is és így nem lesz piskótamorzsás a konyharuhánk. Ezt követően kihűtjük, majd megkenjük lekvárral.

    Amíg hűl, elkészítjük a krémet:

    A lisztet sűrűre főzzük a tejjel és kihűtjük. A kétféle cukrot kikeverjük a rámával, majd simává dolgozzuk a kihűlt péppel. A krémből 2-3 kanálnyit tegyünk félre a piskóta tetejére.

    Összeállítjuk a süteményt: Első lépésként a lekvárral megkent piskóta tekercset 1 ujjnyi szeletekre felvágjuk. A kakaós piskótát miután ketté vágtuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével. Erre szép sorban ráfektetjük a piskótaroládokat, majd megkenjük a krém másik felével. A krémre rárakjuk a másik piskóta lapot. A piskóta tetejét megkenjük a félretett pár kanálnyi krémmel és kirakjuk a gyümölccsökkel.

    A tortazselét az előírás szerint elkészítjük és amikor már kezd dermedni, rálocsoljuk a gyümölcsökre. Pár óra állás után már szeletelhető, de szebb a szeletelés, ha ezt a sütit este készítjük el és egy éjszakán át állni hagyjuk hűtőben.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!