GYÜMÖLCSÖS PISKÓTA
ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Piskótához: 6 tojás 6 ek. cukor 5 ek. liszt 1 ek. kakaópor 1 sütőpor Piskóta tekercshez: 6 tojás 6 ek. cukor 6 ek. liszt 1 sütőpor 3-4 ek. bármilyen ízesítésű lekvár Krémhez: 20 dkg cukor 20 dkg ráma 5 dl tej 3 púpozott ek. liszt 1 vaníliás cukor Tetejére: 20-30 dkg idény gyümölcs, lehet vegyesen is 1 tortazselé
Elkészítés: A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a cukorral, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport és a kakaót. Előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt tepsiben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük és ketté vágjuk.
Közben elkészítjük a piskóta tekercset ugyanolyan módon, mint a sima piskótát, csak nem normál méretű tepsiben sütjük, hanem nagy méretű gáztepsiben. Ha kivettük a sütőből, még melegen feltekerjük. Sokan azt mondják, hogy konyharuha segítségével tekerik fel a tekercset, de én a konyharuhára teszek egy sütőpapírt is és így nem lesz piskótamorzsás a konyharuhánk. Ezt követően kihűtjük, majd megkenjük lekvárral.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet:
A lisztet sűrűre főzzük a tejjel és kihűtjük. A kétféle cukrot kikeverjük a rámával, majd simává dolgozzuk a kihűlt péppel. A krémből 2-3 kanálnyit tegyünk félre a piskóta tetejére.
Összeállítjuk a süteményt: Első lépésként a lekvárral megkent piskóta tekercset 1 ujjnyi szeletekre felvágjuk. A kakaós piskótát miután ketté vágtuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével. Erre szép sorban ráfektetjük a piskótaroládokat, majd megkenjük a krém másik felével. A krémre rárakjuk a másik piskóta lapot. A piskóta tetejét megkenjük a félretett pár kanálnyi krémmel és kirakjuk a gyümölccsökkel.
A tortazselét az előírás szerint elkészítjük és amikor már kezd dermedni, rálocsoljuk a gyümölcsökre. Pár óra állás után már szeletelhető, de szebb a szeletelés, ha ezt a sütit este készítjük el és egy éjszakán át állni hagyjuk hűtőben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Közben elkészítjük a piskóta tekercset ugyanolyan módon, mint a sima piskótát, csak nem normál méretű tepsiben sütjük, hanem nagy méretű gáztepsiben. Ha kivettük a sütőből, még melegen feltekerjük. Sokan azt mondják, hogy konyharuha segítségével tekerik fel a tekercset, de én a konyharuhára teszek egy sütőpapírt is és így nem lesz piskótamorzsás a konyharuhánk. Ezt követően kihűtjük, majd megkenjük lekvárral.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet:
A lisztet sűrűre főzzük a tejjel és kihűtjük. A kétféle cukrot kikeverjük a rámával, majd simává dolgozzuk a kihűlt péppel. A krémből 2-3 kanálnyit tegyünk félre a piskóta tetejére.
Összeállítjuk a süteményt: Első lépésként a lekvárral megkent piskóta tekercset 1 ujjnyi szeletekre felvágjuk. A kakaós piskótát miután ketté vágtuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével. Erre szép sorban ráfektetjük a piskótaroládokat, majd megkenjük a krém másik felével. A krémre rárakjuk a másik piskóta lapot. A piskóta tetejét megkenjük a félretett pár kanálnyi krémmel és kirakjuk a gyümölccsökkel.
A tortazselét az előírás szerint elkészítjük és amikor már kezd dermedni, rálocsoljuk a gyümölcsökre. Pár óra állás után már szeletelhető, de szebb a szeletelés, ha ezt a sütit este készítjük el és egy éjszakán át állni hagyjuk hűtőben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!