MÁKOS GUBA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 8 kifli
  • 4 ek. cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 3/4 liter tej
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • Hozzá: vanília mártás
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés:  A mákos guba önmagában  fogyasztva is egy kellemes ízű desszert, de ha vanília mártást is kínálunk mellé, fenséges. ( A vanília mártás receptje megtalálható a receptjeim között. ) Természetesen nagyobb mennyiség is készíthető a gubából, én általában 8-10 kifliből készítem. Viszont ha 10 kifliből lesz a guba, a tej mennyiségét is 1 literre növelem. Hiszen az sem jó ha száraz marad a kifli, s ennyi tejet pedig fel tud inni, magába tudja szívni, annyira, hogy nem lesz tocsogós. 


    A kifliket vágjuk karikákra és rakjuk egy tálba. 
    A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. A felforralt tejjel locsoljuk meg a kifliket és hagyjuk pár percig állni, csupán annyi ideig, míg elkészítjük a mákot. Ezalatt a kifli magába issza a folyadékot. De aki szereti sokkal puhábban, az hagyja tovább a tejben. 
    Majd a darált mákot keverjük össze a porcukorral. ( Érdemes már a kiflik felkarikázása előtt ledarálni a mákot, de készen, daráltan  is kapható az üzletekben. ) 
    A kifliből egy keveset rakjunk egy szép tálba, hintsük meg bőven a cukros mákkal, kicsit rázogassuk meg, majd rakjunk újabb sort a kiflikből és szintén hintsük meg gazdagon mákkal. Végezzük ezt mindaddig, míg tart a kiflink. A kifliket mindenképpen csak rázogassuk össze a cukros mákkal, de keverni azért nem ajánlanám, mert teljesen mancsossá tehetjük a keverés során az áztatott kifliket.
    Ha szépen összeállítottuk a mákos gubát, még  melegen tálaljuk. A vanília mártás mellé kínálva pedig csodásan finom ízt kölcsönöz a gubának.

    Aki szeretné kipróbálni ropogósan, azt is bátran merem ajánlani.
    Ez esetben egy picivel több tejet adjunk a 8 kiflihez, úgy 1-1,5 dl-vel. Ugyanúgy rétegezzük a kiflit a mákkal, mint az előbbinél, de fontos, hogy hőálló edénybe vagy tepsibe tegyük. Előmelegített sütőben pirítsuk egy kicsit meg, kb. 10-15 perc alatt. 
    Úgy is nagyon finom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!