MÁKOS GUBA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
8 kifli 4 ek. cukor 2 vaníliás cukor 3/4 liter tej 15 dkg darált mák 10 dkg porcukor Hozzá: vanília mártás
Elkészítés: A mákos guba önmagában fogyasztva is egy kellemes ízű desszert, de ha vanília mártást is kínálunk mellé, fenséges. ( A vanília mártás receptje megtalálható a receptjeim között. ) Természetesen nagyobb mennyiség is készíthető a gubából, én általában 8-10 kifliből készítem. Viszont ha 10 kifliből lesz a guba, a tej mennyiségét is 1 literre növelem. Hiszen az sem jó ha száraz marad a kifli, s ennyi tejet pedig fel tud inni, magába tudja szívni, annyira, hogy nem lesz tocsogós.
A kifliket vágjuk karikákra és rakjuk egy tálba.
A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. A felforralt tejjel locsoljuk meg a kifliket és hagyjuk pár percig állni, csupán annyi ideig, míg elkészítjük a mákot. Ezalatt a kifli magába issza a folyadékot. De aki szereti sokkal puhábban, az hagyja tovább a tejben.
Majd a darált mákot keverjük össze a porcukorral. ( Érdemes már a kiflik felkarikázása előtt ledarálni a mákot, de készen, daráltan is kapható az üzletekben. )
A kifliből egy keveset rakjunk egy szép tálba, hintsük meg bőven a cukros mákkal, kicsit rázogassuk meg, majd rakjunk újabb sort a kiflikből és szintén hintsük meg gazdagon mákkal. Végezzük ezt mindaddig, míg tart a kiflink. A kifliket mindenképpen csak rázogassuk össze a cukros mákkal, de keverni azért nem ajánlanám, mert teljesen mancsossá tehetjük a keverés során az áztatott kifliket.
Ha szépen összeállítottuk a mákos gubát, még melegen tálaljuk. A vanília mártás mellé kínálva pedig csodásan finom ízt kölcsönöz a gubának.
Aki szeretné kipróbálni ropogósan, azt is bátran merem ajánlani.
Ez esetben egy picivel több tejet adjunk a 8 kiflihez, úgy 1-1,5 dl-vel. Ugyanúgy rétegezzük a kiflit a mákkal, mint az előbbinél, de fontos, hogy hőálló edénybe vagy tepsibe tegyük. Előmelegített sütőben pirítsuk egy kicsit meg, kb. 10-15 perc alatt.
A kifliből egy keveset rakjunk egy szép tálba, hintsük meg bőven a cukros mákkal, kicsit rázogassuk meg, majd rakjunk újabb sort a kiflikből és szintén hintsük meg gazdagon mákkal. Végezzük ezt mindaddig, míg tart a kiflink. A kifliket mindenképpen csak rázogassuk össze a cukros mákkal, de keverni azért nem ajánlanám, mert teljesen mancsossá tehetjük a keverés során az áztatott kifliket.
Ha szépen összeállítottuk a mákos gubát, még melegen tálaljuk. A vanília mártás mellé kínálva pedig csodásan finom ízt kölcsönöz a gubának.
Aki szeretné kipróbálni ropogósan, azt is bátran merem ajánlani.
Ez esetben egy picivel több tejet adjunk a 8 kiflihez, úgy 1-1,5 dl-vel. Ugyanúgy rétegezzük a kiflit a mákkal, mint az előbbinél, de fontos, hogy hőálló edénybe vagy tepsibe tegyük. Előmelegített sütőben pirítsuk egy kicsit meg, kb. 10-15 perc alatt.
Úgy is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!