BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg száraz bab
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 2 sárgarépa
  • 6-8 közepes méretű burgonya
  • 1 füstölt csülök
  • 1 leves kocka
  • ételízesítő
  • őrölt pirospaprika
  • 1 ek. zsír
  • 1-2 ek. liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: A jó bableves ízét a füstölt hús adja meg igazán, ezért én mindenkor füstölt hússal készítem. A bableveshez már előző nap / este / el kell kezdeni az előkészületeket. A babot áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy ellepje a babot. A füstölt csülköt szintén előző este áztassuk be, hogy a sok só, amivel tartósítva lett a hús, ne maradjon rajta. Ehhez először mossuk meg a csülköt tegyük egy tálba annyi vízbe, hogy ellepje a húst a víz. Másnap a babot is és a csülköt is vegyük ki az áztató vízből, s mindkettőt újra mossuk meg. Tegyük a babot is és a csülköt is fazékba és öntsük fel vízzel. / 4-5 liter / A fokhagymát tisztítsuk meg, s adjuk a leveshez. A zöldségeket és a krumplit is pucoljuk meg, vágjuk karikára vagy hasábokra és vízben hagyva csak később tegyük a leveshez, most csak előkészítettük mindezt. Ezt követően főzzük kb. 1 órát, majd ilyenkor már fél puha lesz a csülök is és a bab is, ekkor tegyük hozzá a zöldségeket és főzzük addig, míg a bab és a hús meg nem puhul. Ha van zeller zöldünk, azt is tehetünk hozzá, vagy esetleg petrezselyem zöld is jó, de ha nincs, nem baj ha kimarad, ez csak plusz ízt kölcsönöz a levesnek. Ha van, ezt kössük egybe egy cérnával és helyezzük a levesbe.
    Minimum még 1 óra ez a további főzési idő. Közben 1 húsleves kockát és egy kevéske sót  dobjunk a levesbe a főzés során, de igazán sózni csak a vége felé érdemes, kóstolás után, mert a füstölt hús még sós lehet az áztatás ellenére is. 
    A főzés közepe táján tegyünk bele 1-2 kk. ételízesítőt is, ezzel csak finomabbá tesszük a levesünket.
    Amikor már azt tapasztaljuk, hogy lassan elkészül a leves, egy 20-30 dkg körüli száraz parasztkolbásznak húzzuk le a bőrét és vágjuk karikákra, majd adjuk a leveshez.
    Ha már teljesen puha a hús, ( a kolbász bekerülése után 10-15 perccel ) készítsünk rántást a zsírból és lisztből. Hintsük meg pirospaprikával és vízzel felöntve keverjük simára, majd rántsuk be vele a levest és jól forraljuk ki.
    A végén kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy elbír még egy kis sót, akkor utólag ízesítsük meg vele.
    Ezt a finom bablevest fejtett ( puha ) babból is szoktam készíteni, de akkor természetesen azt a babot nem kell beáztatni és csülök helyett füstölt bordavéggel is nagyon ízletes lesz. S persze annak sem kell az este elkezdett áztatás.  Elég hideg vízbe jól megmosni és azután az újra mosás után fel kell darabolni. De szerintem azzal is van olyan finom, mint a csülökkel.

    A bableves nem a diétás ételek közé tartozik, de megéri a fáradságot, mert igazi ízbomba.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!