TÖLTÖTT DAGADÓ
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 darab sertés dagadó
  • 4 szelet kenyér vagy 4 zsemle
  • 2 nyers tojás
  • 5 főtt tojás
  • petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés zsiradék
  • 4-5 darab csirkemáj
  • só, bors
  • ételízesítő
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt piros paprika
  • Elkészítés: A hagymát apró kockákra vágjuk és a zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk. A csirkemájat kis kockákra vágjuk és a hagymához adjuk. Pici só és bors hozzáadásával megpirítjuk és félre tesszük. A főtt tojásokat, amit keményre főztünk, felkockázzuk, a kenyérszeleteket vízbe áztatjuk és kicsavarjuk. A kicsavart kenyérhez, a főtt tojáshoz hozzákeverjük a félretett májat-ha nincs otthon, de van gombánk, azzal is helyettesíthetjük, mindkét változattal finom-és befűszerezzük. Só, bors, ételízesítő, összevágott petrezselyemzöld kerüljön bele. Adjuk hozzá a nyers tojásokat és alaposan keverjük el. A dagadót egy éles,hosszú késsel óvatosan szúrjuk fel és töltsük meg. Ne töltsük túlságosan tömören meg, mert sülés közben megdagad és ha nagyon meg van tömve, szétreped a hús. A nyílás végét vagy hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítsük.

    Egy tepsit jól zsírozzunk ki, fektessük bele a töltött husit.

    A megtisztított fokhagymát dobjuk mellé és rá, öntsünk alá kevés vizet.

    A tepsibe tehetünk megtisztított burgonyát, apróbb fejű hagymát. Alufóliával letakarva előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát. Ezután vegyük le a fóliát, ha kell, pótoljuk a hús alatt a vizet, a tetejét is meglocsolva süssük pirosra.



    A mellette sült burgonyával és hagymával tálaljuk, vagy bármilyen körettel kínálhatjuk.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!