PARADICSOMOS KÁPOSZTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej édes káposzta kb.1 kg-os
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1/2 mk. egész köménymag
  • 1-2 ek. zsír
  • 2-3 púp. ek. liszt
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1 liter paradicsomlé
  • ízlés szerinti mennyiségű cukor
  • Elkészítés: A paradicsomos káposzta olyan étel, amit nagyon szívesen készítek. Igen sokféle feltéttel kínálható. A paradicsomos káposztához először a hagymát a héj lepucolása után, vágjuk kockákra. A káposztát vágjuk szálasra vagy káposzta gyalun gyaluljuk le. Azután mossuk meg, öblítsük át a tálban lévő vízben. ( én legalábbis így szoktam tenni ) Majd annyi vízben főzzük meg a hagymával együtt, amennyi jól ellepi. Valamennyi víz a főzés során el is párolog és a besűrítésnél használt paradicsomlé nem olyan sok folyadék, így a végén még pótolhatjuk a vizet, ha kell, mert majd látni fogjuk, hogy mennyi főzeléket szeretnénk készíteni. 
    A főzővízbe tegyünk ízlés szerinti mennyiségű sót és adjuk hozzá a köménymagot is. 
    Ha puha a káposzta, ami kb. 1 óra főzési idő után lesz az, készítsünk egy rántást. 
    Ehhez a zsírban pirítsuk meg a lisztet, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és folyamatos keverés mellet a paradicsomlét is. Legjobb kézi habverővel kikeverni, így biztos nem lesz csomós a rántás. 
    A zsír és a liszt mennyisége is függ attól, hogy mennyi paradicsomos káposztát szeretnénk főzni.
    Ezzel a rántással sűrítsük be a káposztát, majd kevergetés mellett forraljuk fel.
    Azt követően, ki mennyire szereti édesen a paradicsomos káposztát, aszerint tegyen bele cukrot, 4-6 ek.-al. 
    Miután kiforraltuk, takarék lángon ( ha van platnink, az még jobb, akkor azon és úgy is kis lángon ) főzzük még tovább legalább 15-20 percig. 
    A további, lassú tűzön való főzés során sokkal jobban összefől a paradicsommal a káposzta és sokkal ízesebb lesz. 
    A takarék lángra és ha van ez a lángelosztónk, akkor arra is azért van szükség, mert miután besűrítettük és beízesítettük a cukorral a káposztát, sokkal hamarabb leégne, oda kozmálna, de így ez elkerülhető. Természetesen közben 2-3-szor keverjük át a további főzés során is a káposztát. 
    Ha szépen selymesre főtt a paradicsomos káposzta, már tálalható is.

    Mi ezt a főzeléket gyakran régebben "sült füllel" szoktuk fogyasztani, ami nem más mint párizsi szeletek forró zsiradékban kisütve mindkét oldalán. Mindössze pár percnyi sütést igényel és fül alakja lesz a párizsinak, ahogy összesül a zsiradékban. Ezért is kapta itthon ezt a megnevezést. Tulajdonképpen a gyerekeim amikor kicsik voltak, akkor ragasztották rá erre a feltétre ezt a megnevezést, ami a mai napig meg is maradt.

    De az utóbbi időben több alkalommal szoktam a káposzta mellé főtt karajt tálalni. 
    Ilyenkor készítek egy húslevest, amiben egész darabban hagyom a karaj húst. Kb. 1 kg-os darabot és a levesben főzöm puhára. S amikor már kihűlt, akkor szépen felszeletelem.
    De ha éppen nem készülne leves, akkor egy húsleves alapban, azaz vegetás vízben is megfőzhetjük a sertés húst. De nagyon ízletes a bacon szalonnába tekert sült virslivel is vagy vastagabbra vágott tarja ( felvágott ) szelettel szintén sütve. 
    A virslis feltéthez a virslit betekerjük egy csík bacon szalonnába és egy pici étolajjal megkent tepsibe fektetjük. Addig sorakoztatjuk a virsliket, amennyit készíteni szeretnénk. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
    A tarja szeleteket ( amit felvágottként lehet venni, nem húsként és ezt nyers állapotban vásároljuk meg, s vastagabb darabokra szeleteljük fel ) szintén olajozott vagy zsírozott tepsibe fektetjük és azt kicsit tovább, kb. 30 perc alatt megsütjük.
    Bármilyen feltéttel is kínáljuk, mindegyikkel finom paradicsomos káposztát tudunk kínálni a család tagjaink számára.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!