TOMI SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 5 tojás
  • 10 ek. meleg víz
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • Krém: 2 dl tej
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • ízlés szerint rumaroma
  • 10 dkg darált dió
  • Teteje: 5 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 1 tábla tortabevonó csokoládé
  • 5 dkg ráma
  • Elkészítés: Ez a sütemény az egyik süteményes könyvemből való, többször elkészítettem már. Szerintem egyszerű a megsütése és a süti összeállítása is. A tésztához válasszuk ketté a tojásokat és az 5 tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd a vízzel. 
    A lisztet és a szódabikarbónát vegyítsük össze és adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz.
    Egy fakanállal forgassuk jól össze a tojásos keverékkel.
    Ennél a tésztánál a tojásfehérje nem kerül bele, az majd a süti tetejére fog rákerülni.
    180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsiben kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát, és azután kivéve a tepsiből, hűtsük ki.
    Ezalatt készítsük el a krémet.
    A tejben keverjük el csomómentesre a lisztet és főzzük fel sűrűre.
    Majd hűtsük ki.
    A kristálycukrot keverjük ki simára a rámával, majd dolgozzuk el a kihűlt péppel.
    Adjuk hozzá a darált diót és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. 
    Aki rumot szokott használni,lehet azt is, de én mindig aromát használok. 
    A krémet alaposan keverjük ki és simítsuk rá a kihűlt tészta tetejére.
    A krém tetejére fog most majd rákerülni a tojásfehérje hab.
    Tegyünk fel a gázra egy kisebb lábasban vizet és amikor már a forr a víz, akkor tegyük fel a tálat a gőzre.
    De előbb a tojásfehérjét a cukorral kezdjük el felverni habbá.
    Majd a kissé felvert habot helyezzük fel a tállal a vízgőz fölé.
    Végül addig verjük a gőz fölött egy robotgéppel, amíg egy nagyon kemény és fényes habbot nem kapunk.
    Azután a szép, fényes habot a krém tetejére simítsuk rá.
    A hab tetejére elkészítjük ezután a csokimázat. 
    Ehhez a csokit gőz fölött olvasszuk fel a rámával és ha szépen összeolvadt, levéve a gőzről, kicsit kevergessük, hogy ne legyen forró.
    Majd óvatosan csurgassuk rá a habra és simítsuk el a tetején.
    De akár lehet csak simán is hagyni a habot, s akár meg is cifrázhatjuk villával vagy reszelhetünk a hab tetejére csokit is.
    Több verziót is választhatunk a sütemény tetejének a megdíszítésére.
    Tegyük a kész süteményt másnapig hűtőszekrénybe és másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
    Ha csokimázzal vontuk be a hab tetejét, abban az esetben előbb láng fölött érdemes felmelegíteni egy kis kést és csak beolvasztani vele a csoki tetején a szeletek helyét. 
    S csak azután szeleteljük fel a süteményt.
    Így nem fog összenyomódni a szeletelés során a habunk.
    Legalábbis én ezt a módszert szoktam alkalmazni, mert ezáltal szép, egyben maradt habos szeleteket fogunk kapni.
    Mindegyik változattal nagyon mutatós és finom a kész sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!