TOMI SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 5 tojás 10 ek. meleg víz 25 dkg cukor 25 dkg liszt késhegynyi szódabikarbóna Krém: 2 dl tej 2 púpozott ek. liszt 20 dkg ráma 20 dkg cukor ízlés szerint rumaroma 10 dkg darált dió Teteje: 5 tojásfehérje 25 dkg cukor 1 tábla tortabevonó csokoládé 5 dkg ráma
Elkészítés: Ez a sütemény az egyik süteményes könyvemből való, többször elkészítettem már. Szerintem egyszerű a megsütése és a süti összeállítása is. A tésztához válasszuk ketté a tojásokat és az 5 tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd a vízzel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A lisztet és a szódabikarbónát vegyítsük össze és adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz.
Egy fakanállal forgassuk jól össze a tojásos keverékkel.
Ennél a tésztánál a tojásfehérje nem kerül bele, az majd a süti tetejére fog rákerülni.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsiben kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát, és azután kivéve a tepsiből, hűtsük ki.
Ezalatt készítsük el a krémet.
A tejben keverjük el csomómentesre a lisztet és főzzük fel sűrűre.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsiben kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát, és azután kivéve a tepsiből, hűtsük ki.
Ezalatt készítsük el a krémet.
A tejben keverjük el csomómentesre a lisztet és főzzük fel sűrűre.
Majd hűtsük ki.
A kristálycukrot keverjük ki simára a rámával, majd dolgozzuk el a kihűlt péppel.
Adjuk hozzá a darált diót és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát.
Aki rumot szokott használni,lehet azt is, de én mindig aromát használok.
A krémet alaposan keverjük ki és simítsuk rá a kihűlt tészta tetejére.
A krém tetejére fog most majd rákerülni a tojásfehérje hab.
A krém tetejére fog most majd rákerülni a tojásfehérje hab.
Tegyünk fel a gázra egy kisebb lábasban vizet és amikor már a forr a víz, akkor tegyük fel a tálat a gőzre.
De előbb a tojásfehérjét a cukorral kezdjük el felverni habbá.
Majd a kissé felvert habot helyezzük fel a tállal a vízgőz fölé.
Végül addig verjük a gőz fölött egy robotgéppel, amíg egy nagyon kemény és fényes habbot nem kapunk.
Azután a szép, fényes habot a krém tetejére simítsuk rá.
A hab tetejére elkészítjük ezután a csokimázat.
A hab tetejére elkészítjük ezután a csokimázat.
Ehhez a csokit gőz fölött olvasszuk fel a rámával és ha szépen összeolvadt, levéve a gőzről, kicsit kevergessük, hogy ne legyen forró.
Majd óvatosan csurgassuk rá a habra és simítsuk el a tetején.
De akár lehet csak simán is hagyni a habot, s akár meg is cifrázhatjuk villával vagy reszelhetünk a hab tetejére csokit is.
Több verziót is választhatunk a sütemény tetejének a megdíszítésére.
Tegyük a kész süteményt másnapig hűtőszekrénybe és másnap forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Ha csokimázzal vontuk be a hab tetejét, abban az esetben előbb láng fölött érdemes felmelegíteni egy kis kést és csak beolvasztani vele a csoki tetején a szeletek helyét.
S csak azután szeleteljük fel a süteményt.
Így nem fog összenyomódni a szeletelés során a habunk.
Legalábbis én ezt a módszert szoktam alkalmazni, mert ezáltal szép, egyben maradt habos szeleteket fogunk kapni.
Mindegyik változattal nagyon mutatós és finom a kész sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá!