HUNGÁRIA SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 5 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 10 ek. víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • Krém: 2,5 dl tej
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg ráma
  • 5 dkg darált dió
  • rumaroma
  • Teteje: 10 dkg tortabevonó csoki
  • 5 dkg ráma
  • Elkészítés: A Hungária szelet egy diós tésztájú, diós krémes sütemény. Nagyon kellemes ízvilágú. Érdemes kipróbálni. 
    Először kapcsoljuk be a sütőnket, hogy bemelegedhessen. 
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütésre.
    Hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk be a sütő állását.
    Majd a tésztához válasszuk ketté a tojásokat és a tojássárgáját keverjük ki habosra a cukorral és a vízzel. 
    Adjuk hozzá a lisztet, amiben előtte keverjük el a sütőport.
    Végül a keményre felvert tojásfehérjét forgassuk bele.
    A masszát ketté osztjuk és az egyik felébe beledolgozzuk a darált diót.
    Sütőpapírral kibélelünk egy normál méretű tepsit és először a diós masszát öntsük, simítsuk bele, majd erre rácsurgatjuk a másik felét, azaz a fehér piskótaalapot. 
    Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 25-30 perc alatt süssük készre a tésztát. Tűpróbát végezzünk.
    Miután megsült, vegyük ki a sütőből és néhány perces várakozás után, vegyük ki tésztát a tepsiből.
    Húzzuk le a sütőpapírt és hűtsük ki.
    Kihűlés után vágjuk ketté és kenjük meg a krémmel.
    A krém elkészítéséhez a tejben főzzük sűrűre a lisztet és hűtsük ki. 
    Közben keverjük simára a cukrot a vajjal és azután keverjük, dolgozzuk bele a kihűlt, főzött krémhez. 
    Majd  ízlés szerinti mennyiségű  rumaromával ízesítsük meg, annyival, hogy kellemesen érezhető legyen a rumos íz.
    Végül keverjük hozzá a darált diót.

    A ketté vágott tészta alsó lapját fektessük egy tálcára és arra szépen simítsuk rá a diós krémet.
    Majd tegyük rá a másik rész tészta lapot.
    Végül készítsünk a tetejére egy csokimázat.
    Ahhoz vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit a rámával és még melegen simítsuk rá a sütemény tetejére.
    De egy keveset vegyünk el belőle egy nejlon zacskóba. ( Kb. 1-1,5  ek.-nyi mennyiséget. ) 
    Majd amikor már el kezd dermedni  a csokimáz a sütemény tetején, a zacskóba töltött csokival díszítsük meg a máz tetejét.
    Ahhoz a zacskó száját jól tekerjük meg és a sarkán vágjunk egy picike lyukat. S így egy kis habzsákot készítve, a csokiból húzogassunk csíkokat a sima csokimáz tetején.
    Másnapig hűvös helyen, hűtőszekrényben vagy hideg spajzban, hagyjuk állni a sütit és másnap a nekünk tetsző nagyságú kockákra szeleteljük fel.
    Nagyon ízletes sütemény, egy vasárnapi ebéd utánra vagy egy vendég várásra kitűnő választás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!