HÓLABDA
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 9 ek. forró víz
  • 2 ek. kakaó
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 0,5 dl tej
  • 5 púpozott ek. liszt
  • 25 dkg ráma
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Tetejére: 10 dkg ( 1 tábla ) ét totebevonó csokoládé
  • 5 dkg ráma
  • Oldalára: kókuszreszelék
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A hólabdát nagyon szereti a kis családom, s én magam is nemcsak enni szeretem, hanem csinálni is, habár kicsit babrás munka. De mindenképp megéri a fáradságot. Sokan úgy ismerik, hogy kozák sapka, mifelénk viszont hólabdaként közkedvelt ez a sütemény.
    Készítsük el a tésztát. Amit készíthetünk vizes piskótaként is és normál piskótaként is.
    A vizes piskótához először kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a vizet. Adjuk bele a lisztet, a sütőport és a kakaót. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá és hozzákeverjük ezután a tojásos masszához.
    Egy ( nagy méretű- gáztepsi ) tepsit  kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a piskótamasszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük a piskótát. Hagyjuk kihűlni és vágjuk 3-ba  a piskótát. Ha nagy tepsibe készítettük, akkor azt középen vágjuk ketté, hogy két piskótánk legyen és azután vágjuk azokat kettőbe. Így abból a két piskótából 4  piskótalapunk lesz.
    Ha sima piskótát készítünk, akkor előbb 6 tojás fehérjét verjünk fel kemény habbá 6 ek. cukorral. Majd keverjük el a habba a 6 tojássárgáját, s adjunk hozzá 5 ek. lisztet, 1 sütőport és 1 ek. kakaóport. majd süssük meg. Viszont itt a tepsi mérete már normál méret.
    Ha valaki csak kettőbe tudja szétvágni a piskótát, mert esetleg nem lehet háromba, az sem baj, úgy is meg lehet tölteni a krémmel.
    Amíg hűl a piskóta, készítsük el a krémet.
     A lisztet főzzük sűrűre a tejben, majd hűtsük ki. Ezalatt keverjük ki a kétféle cukorral a rámát, majd dolgozzuk simára a kihűlt besamellel. 
    A piskótából pogácsa szaggatóval szaggassunk korongokat, s a kerek tésztalapokat kenjük meg krémmel. ( Van aki a piskóta leeső részeit is belemorzsolja a krémbe, én nem szoktam, azt külön felhasználom úgy, hogy főzök hozzá pudingot, gyümölcsöt adok hozzá és így is nagyon finom. Mindkét megoldást lehet választani. )

    A kis korongokat miután összeragasztottuk krémmel, kívülről is kenjük be krémmel és a megkent piskóta hengereket hempergessük meg kókuszreszelékbe.

    A tetejére gőz fölött olvasszuk meg a tortabevonót a rámával és egyenként kenjük be a hólabdák tetejét csokival.

    Aki esetleg könnyebben tudja úgy megcsinálni a hólabda tetejét, hogy még nem kókuszos az oldala, akkor először tegye rá a csokit, majd dermedés után hempergesse meg a kókuszreszelékben. Mindkét változatnál ugyanaz lesz a végeredmény. Nagyon fincsi lesz!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!