PÖSTYÉNI TÚRÓS
ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
8 tojás 8 ek. rétesliszt 1/2 cs. sütőpor 8 ek. cukor + 3 ek. cukor 5 dkg mazsola 30 dkg túró 1 citrom reszelt héja sárgabarack lekvár porcukor
Elkészítés: A pöstyéni túróst egy kisebb méretű tepsiben érdemes sütni, mert a nagyobb tepsiben inkább laposabb süteményt fogunk kapni. Az összeállítása egyszerű, s a kész túrós sütemény egy légiesen könnyed süti lesz.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütésre, majd lássunk is neki a sütemény összeállításának.
A tojásokat válasszuk ketté és a 8 tojásfehérjét a 8 ek. cukorral verjük fel kemény habbá.
Azután keverjük bele a 8 tojássárgáját.
A habot vegyük kétfelé és az egyik felébe keverjük el a lisztet, amibe elvegyítettük a sütőport, és a másik felébe pedig keverjük el a túrót.
A túrós habhoz keverjük hozzá a 3 ek. cukrot, a reszelt citromhéjat és a mazsolát.
Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki és a piskóta tészta 2/3-át öntsük bele a sütőpapíros tepsibe.
Erre simítsuk rá a túrós masszát.
A megmaradt 1/3 rész piskótát tegyük habzsákba - vagy nejlon zacskóba, aminek picit vágjuk le a sarkát - és rácsozzuk be vele a túrós keverék tetejét. A rácsok közé tegyünk egy kis kanál baracklekvárt és a már előmelegített sütőben helyezzük be a tepsit.
Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A megsült süteményt előbb teljesen hűtsük ki és csak azután szeleteljük fel, mert langyosan nem tartaná meg a formáját a sütemény.
Kihűlés után kockákra vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Kihűlés után kockákra vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!