PÖSTYÉNI TÚRÓS
ÜNNEPI | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 8 tojás
  • 8 ek. rétesliszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 8 ek. cukor + 3 ek. cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 30 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • sárgabarack lekvár
  • porcukor
  • Elkészítés: A pöstyéni túróst egy kisebb méretű tepsiben érdemes sütni, mert a nagyobb tepsiben inkább laposabb süteményt fogunk kapni. Az összeállítása egyszerű, s a kész túrós sütemény egy légiesen könnyed süti lesz. 
    A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütésre, majd lássunk is neki a sütemény összeállításának.
    A tojásokat válasszuk ketté és a 8 tojásfehérjét a 8 ek. cukorral verjük fel kemény habbá.
    Azután keverjük bele a 8 tojássárgáját. 
    A habot vegyük kétfelé és az egyik felébe keverjük el a lisztet, amibe elvegyítettük a sütőport, és a másik felébe pedig keverjük el a túrót.
    A túrós habhoz keverjük hozzá a 3 ek. cukrot, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. 
    Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki és a piskóta tészta  2/3-át öntsük bele a sütőpapíros tepsibe. 
    Erre simítsuk rá a túrós masszát.
    A megmaradt 1/3 rész piskótát tegyük habzsákba - vagy nejlon zacskóba, aminek picit vágjuk le a sarkát - és rácsozzuk be vele a túrós keverék tetejét. A rácsok közé tegyünk egy kis kanál baracklekvárt és a már előmelegített sütőben helyezzük be a tepsit.
    Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
    A megsült süteményt előbb teljesen hűtsük ki és csak azután szeleteljük fel, mert langyosan nem tartaná meg a formáját a sütemény.
    Kihűlés után kockákra vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok!