SAKKTÁBLA SÜTEMÉNY
ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 4 tojás 25 dkg cukor 10 dkg zsír 30 dkg liszt 1 sütőpor 3 dl tej 2 ek. kakaópor Krém: 1 vaníliás pudingpor 4 dl tej 20 dkg ráma 20 dkg cukor 1 vaníliás cukor
Elkészítés: Ennél a sütinél sajnos lemaradt az ételfotó, ezért minél előbb igyekszem újra elkészíteni ezt a süteményt és akkor pótolom a képeket is. Az összeállítása a következő: A tojásokat válasszuk ketté és a tojások sárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt, s keverjük jól ki azzal is. Ezután a lisztben vegyítsük el a sütőport, tegyük a tojásos alapba és a tejet fokozatosan hozzáadva, dolgozzuk el az egészet.
A kikevert tésztát vegyük kétfelé és az egyik felébe keverjük bele a kakaót, a másik felét hagyjuk így fehére.
A kikevert tésztát vegyük kétfelé és az egyik felébe keverjük bele a kakaót, a másik felét hagyjuk így fehére.
Sütőpapírral béleljünk ki egy normál méretű tepsit és egy evőkanállal felváltva adagoljuk bele egymás mellé a tésztát.
Előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és kb. 30 perc alatt süssük készre.
Azután hűtsük ki és a tetejére kenjük rá a krémet.
Krém: A vaníliás pudingport a tejben keverjük ki csomómentesre és főzzük sűrűre.
Krém: A vaníliás pudingport a tejben keverjük ki csomómentesre és főzzük sűrűre.
Majd várjuk meg, míg éppen hogy csak langyosra hűl.
Ezalatt a rámát keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a pudinghoz dolgozzuk hozzá.
Végül a sütemény teteje következhet.
A sütemény teteje többféle lehet.
I. A 4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral gőz fölött nagyon kemény habbá verjük, s levéve a gőzről, máris a sütemény tetejére simítjuk. Reszelhetünk erre a habra csokoládét, de csak magában hagyva a habot, villával megcifrázva is mutatós.
II.10 dkg tortabevonót 5 dkg rámával gőz fölött megolvasztunk. Még melegen a süti tetejére simítjuk. Itt viszont már feleslegessé válik a tojásfehérje, azt esetleg habcsók készítésére felhasználhatjuk vagy le is fagyaszthatjuk.
Akármelyik változatot is választhatjuk, mindegyikkel ízletes és mutatós lesz a sütemény. Én mindkét bevonattal elkészítettem a sütit.
Ezt a süteményt egyébként úgy ismertem, hogy nem volt hozzá semmilyen krém. Én úgy gondoltam, hogy valamilyen krémmel feldobom az ízét, s ne csak önmagában legyen a kész sütemény.
II.10 dkg tortabevonót 5 dkg rámával gőz fölött megolvasztunk. Még melegen a süti tetejére simítjuk. Itt viszont már feleslegessé válik a tojásfehérje, azt esetleg habcsók készítésére felhasználhatjuk vagy le is fagyaszthatjuk.
Akármelyik változatot is választhatjuk, mindegyikkel ízletes és mutatós lesz a sütemény. Én mindkét bevonattal elkészítettem a sütit.
Ezt a süteményt egyébként úgy ismertem, hogy nem volt hozzá semmilyen krém. Én úgy gondoltam, hogy valamilyen krémmel feldobom az ízét, s ne csak önmagában legyen a kész sütemény.
Először csak lekvárral megkenve készítettem - úgy is finom - de legközelebb már krémmel variáltam., mint itt a receptben is leírtam.
Mivel nagyon laza a tésztája ennek a süteménynek, viszont jobbnak láttam, ha a krémet nem a ketté vágott tészta közé teszem, hanem a tetejére.
Természetesen csak lekvárt is lehet hozzá használni.
Természetesen csak lekvárt is lehet hozzá használni.
Abban az esetben óvatosan vágjuk ketté a tésztát és kenjük rá az alsó tésztára a lekvárt., majd helyezzük rá a felső tésztalapot.
S a tetejét ekkor csak porcukorral hintsük meg.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!