SAKKTÁBLA SÜTEMÉNY
ÜNNEPI

HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg zsír
  • 30 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 3 dl tej
  • 2 ek. kakaópor
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Elkészítés: Ennél a sütinél sajnos lemaradt az ételfotó, ezért minél előbb igyekszem újra elkészíteni ezt a süteményt és akkor pótolom a képeket is. Az összeállítása a következő: A tojásokat válasszuk ketté és a tojások sárgáját keverjük ki habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt, s keverjük jól ki azzal is. Ezután a lisztben vegyítsük el a sütőport, tegyük a tojásos alapba és a tejet fokozatosan hozzáadva, dolgozzuk el az egészet.
    A kikevert tésztát vegyük kétfelé és az egyik felébe keverjük bele a kakaót, a másik felét hagyjuk így fehére. 
    Sütőpapírral béleljünk ki egy normál méretű tepsit és egy evőkanállal  felváltva adagoljuk bele egymás mellé a tésztát. 
    Előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és  kb. 30 perc alatt  süssük készre.
    Azután hűtsük ki és a tetejére kenjük rá a krémet.
    Krém: A vaníliás pudingport a tejben keverjük ki csomómentesre és  főzzük sűrűre.
    Majd várjuk meg, míg éppen hogy csak langyosra hűl. 
    Ezalatt a rámát keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a pudinghoz dolgozzuk hozzá.
    Végül a sütemény teteje következhet.
    A sütemény teteje többféle lehet.

    I. A 4 tojásfehérjét  25 dkg cukorral gőz fölött nagyon kemény habbá verjük, s levéve a gőzről, máris a sütemény tetejére simítjuk. Reszelhetünk erre a habra csokoládét, de csak magában hagyva a habot, villával megcifrázva is mutatós.

    II.10 dkg tortabevonót 5 dkg rámával gőz fölött megolvasztunk. Még melegen a süti tetejére simítjuk. Itt viszont már feleslegessé válik a tojásfehérje, azt esetleg habcsók készítésére felhasználhatjuk vagy le is fagyaszthatjuk.
    Akármelyik változatot is választhatjuk, mindegyikkel ízletes és mutatós lesz a sütemény. Én mindkét bevonattal elkészítettem a sütit.
    Ezt a süteményt egyébként úgy ismertem, hogy nem volt hozzá semmilyen krém. Én úgy gondoltam, hogy valamilyen krémmel feldobom az ízét, s ne csak  önmagában legyen a kész sütemény. 
    Először csak lekvárral megkenve készítettem - úgy is finom - de legközelebb már krémmel variáltam., mint itt a receptben is leírtam. 
    Mivel nagyon laza a tésztája ennek a süteménynek, viszont jobbnak láttam, ha a krémet nem a ketté vágott tészta közé teszem, hanem a tetejére.
    Természetesen csak lekvárt is lehet hozzá használni.
    Abban az esetben óvatosan vágjuk ketté a tésztát és kenjük rá az alsó tésztára a lekvárt., majd helyezzük rá a felső tésztalapot.
    S  a tetejét ekkor csak porcukorral hintsük meg.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!